MÜHENDİSLİKTE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI VE TEKNOLOJİK GELİŞMELER SEMPOZYUMU TAMAMLANDI
Odamız adına İMO Ankara ve Muğla Şubeleri tarafından düzenlenen sempozyum 22-23 Aralık 2023 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirildi
Eklenme Tarihi: 25/12/2023
Odamız adına İMO Ankara ve İMO Muğla Şubeleri tarafından düzenlenen "Mühendislikte Bilgisayar Uygulamaları ve Teknolojik Gelişmeler Sempozyumu" 22-23 Aralık 2023 tarihlerinde Ankara İMO Teoman Öztürk Salonu'nda gerçekleştirildi.
Sempozyum İMO Ankara Şubesi YK Başkanı Bülent Tatlı, İMO Muğla Şubesi YK Başkanı Engin Fırat Ata, Sempozyum Düzenleme Kurulu adına Dr. Öğr. Üyesi Aslı Akçamete Güngör, İMO YK Başkanı Taner Yüzgeç ve KTMMOB İMO Başkanı Gürkan Yağcıoğlu'nun yaptıkları açılış konuşmalarıyla başladı.
Düzenleme Kurulu tarafından kabul edilen 23 bildirinin 6 oturumda sözlü olarak sunulduğu sempozyumda ayrıca 4 davetli konuşmacı da sunumlarını gerçekleştirdi.
Bu kapsamda davetli konuşmacılar;
- "Yapı Yaşam Döngüsünde Bilgilerin Düzenlenmesi, Sayısallaştırılması ve Yönetimi" başlığıyla Ahmet Çıtıpıtıoğlu,
- "İnşaat Mühendisliğinde Güncel Yapay Zeka Uygulamaları: Üretken Yapı" başlığıyla Gamze Yüksel,
- "Geleceğin İnşasında Sıfır-Karbon Binalar" başlığıyla Türkan Göksal Özbalta,
- "Akıllı Şehirler ve Mevcut Yapı Stoğunun Dijitalleştirilmesi" başlığıyla Süleyman Arda Güler
birer konuşma gerçekleştirdiler.
Sempozyumun ilk günü, sempozyumun resmi sponsoru olan Oska Yazılım Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Caner Demircan tarafından yapılan "Yapay Zekaya Hakediş Öğretmek mi?" başlıklı ürün tanıtım semineri ile tamamlandı.
Sempozyum kapanışında ise kolaylaştırıcılığını Selçuk Uluata'nın yaptığı; Ahmet Hasan Koltuksuz, Beno Kuryel ve Mustafa Atmaca'nın panelist olarak yer aldığı "Teknoloji, Mühendislik ve Geleceğimiz" başlıklı panel gerçekleştirildi.
İMO Ankara Şubesi YK Başkanı Bülent Tatlı'nın sempozyum açılışında yaptığı konuşma:
"Sayın Konuklar, sevgili meslektaşlarım,
İnşaat Mühendisleri Odası adına İMO Ankara ve Muğla Şubeleri olarak beraber düzenlediğimiz Mühendislikte Bilgisayar Uygulamaları ve Teknolojik Gelişmeler Sempozyumu’na hoş geldiniz. Ankara Şube Yönetim Kurulu adına hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
TMMOB ve Odamız 1954 yılında kuruldu. Odamız Anayasa`da tanımlandığı gibi kamu kurumu niteliğinde bir meslek odasıdır ve ülkemizde inşaat mühendislerinin tek örgütlü gücüdür. Bu yıl Odamızın ve TMMOB`nin kuruluşlarının 69. Yıldönümünü yaşıyoruz. Odamız Genel Kurulu’nun 1959 yılında aldığı kararla Odamızın kuruluş günü olan 19 Aralık, İnşaat Mühendisleri Günü olarak kabul edilmiştir. Tüm meslektaşlarımın İnşaat Mühendisleri Günü’nü kutluyorum.
Sempozyumu ilk planladığımızda 2023 Baharında, Muğla’da yapılması öngörülmüştü. Maalesef yaşadığımız 6 Şubat Depremleri dolayısıyla odamızın tüm etkinlikleri doğal olarak ertelendi.
Depremler sonucu 36 bin yıkılan ve 311 bin kullanılamaz hale gelen bina ortaya çıktı. Ancak biliyoruz ki yıkılan sadece binalar değildi. 50 binin üzerinde insanımız hayatını kaybederken arkalarında çok fazla yaşanmışlık, anı, keder bıraktı ve milyonlarca insanımızın yaşantısı değişmek durumunda kaldı. Oda olarak bilimin rehberliğinde yaptığımız açıklamalara ve yayımladığımız raporlara karşı üç maymunu oynayan yetkililer 1999 depreminden sonra atılması gereken adımları atmadığı, aksine adına barış diyerek getirdikleri imar afları yüzünden mühendislik hizmeti almamış ve sadece yapı sahiplerinin oluruna bırakılmış binalar geldiğimiz noktanın başlıca nedenlerindendir. Şimdi bu binaların göçmesinin sorumlusu İnşaat mühendisleriymiş gibi nasıl yıkıldığı dahi tespit edilemeden hatanın nereden kaynaklandığı bilinmeden bir cadı avına dönüşen kendileri de depremzede olan bölgede yaşayan meslektaşlarımız olmuştur ve olmaya devam ediyor. Buradan yitirdiğimiz yurttaşlarımızı tekrar saygıyla anıyorum.
Sayın Konuklar, sevgili meslektaşlarım,
20. Yüzyılın ilk yarısının sonlarına doğru teknolojik gelişmeler bütün mühendislik alanlarını ciddi bir şekilde etkilemeye başlamıştır. Ancak bu gelişmelerden en az etkilenen alanlardan biri şüphesiz ki inşaat mühendisliğidir. Bunun sebebi de ister bir gökdelen, ister bir otoyol, ister bir tünel inşası olsun ne yapmak isterseniz isteyin büyük bir insan gücüne ihtiyaç duyulmasıdır. Bu nedenle diğer sektörlerdeki teknolojiye bağlı gelişme ivmesi inşaat mühendisliği alanının çok önünde yer almıştır. Ancak 20. Yüzyılın sonlarıyla beraber ise inşaat sektöründe bu ivme artmaya başlamıştır. Örnek olarak bilgisayar destekli tasarım demek olan CAD teknolojileri mühendislerin daha iyi binalar tasarlamak ve insan hatasını minimuma indirmek, süreçleri kolaylaştırarak zaman ve paradan tasarruf etmek için teknolojiyi kullanmalarına olanak sağladı.
Günümüzde artık bilgisayar kullanımı inşaat mühendisliğinin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Her ne kadar ülkemizde özellikle son 10 yılda yaygınlaşmaya başlasa ve hala yeteri kadar uygulanmasa da BIM yani “Yapı Bilgi Modellemesi” dünyada inşaat sektörü için artık çok önemli bir noktadadır. Görselleştirmenin geliştirilmesi, disiplinler arası çalışma için uygun ortamın oluşturulması, inşaat belgelerinin koordinasyonunun artması gibi birçok olumlu etkisiyle ileride sektörümüzün değişilmez bir parçası olacağına inanıyorum. Tabii ki sadece yapım aşamasında BIM ile karşılaşmıyoruz. Sempozyumumuzda da yapılacak sunumlarda göreceğiniz üzere mevcut yapıların 3 boyutlu tasarımlarını çıkartarak risk durumlarını incelemek ve depreme karşı olası hasar tespitlerinin yapılması mümkündür.
Yapı Bilgi Modellemesinin yanı sıra
- Veri algılama, analizi ve simülasyonu
- 3 Boyutlu yazıcılar, lazer tarama, RFID gibi teknolojik cihazlar,
- Bilgisayar destekli sayısal modelleme ve analizlerin yapılması
- Dijital ikizler
- Akıllı sistemler
- Akıllı kontratlar
gibi başlıklar hem sektörde teknolojik gelişmeler konusunda çok önemli bir yer tutmakta hem de sempozyumumuza ilgi gösteren değerli katılımcılarımızın bildiri konuları arasında yer almaktadır.
Son yıllarda daha fazla hayatımızda yer alan ve giderek de etkisinin artacağı bir gerçek olan yapay zeka ise gelen bildirilerin çoğunluğunu oluşturuyor. Birçok farklı başlık altında ve birçok yeni gelişmeyle beraber uygulamaları artan yapay zeka ve sinir ağları başlığını bundan sonra sektörümüzde de sıkça duyacağız.
Bahsettiğim bu başlıklarla beraber bulut tabanlı işbirliği çözümleri, otonom inşaat ve robotlar, süper malzemeler, giyilebilir teknoloji, sanal ve arttırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti gibi başlıklar sektörümüzün sürekli olarak gelişmesini sağlayacaktır.
Sayın Konuklar, sevgili meslektaşlarım,
Odamızın ilke ve amaçlarından ilk maddeyi size okumak istiyorum:
- “İnşaat Mühendisliği alanındaki gelişmeleri ülke çıkarlarına uygun bir biçimde yaygınlaştırmaya çalışmak, gerekirse ülke dışındaki ilgili meslek örgütleriyle ilişki kurmak, üyelerinin okul sonrası eğitimine önem vermek, teorik ve pratik olarak bilgi birikimlerini artırma çabasına girmek.”
Bu doğrultuda odamız adına ilkini düzenlediğimiz bu sempozyumun mümkün olduğu kadar sektörümüzü etkileyen tüm gelişmeleri kapsamasını arzuladık. Bu noktada da hocalarımızın değerli katkılarıyla sempozyum konu başlıklarını belirledik. Mesleğimizin gelişimi açısından çok önemli olduğunu düşündüğümüz bu sempozyum dileriz bundan sonraki yıllarda meslektaşlarımız için kılavuz görevi gören bir etkinlik haline gelecektir.
Değerli konuklar;
Düzenleme, bilim ve danışma kurulumuza, bilgi ve çalışmalarını bizlerle paylaşarak Sempozyuma bildirileriyle katılan akademisyen ve profesyonel hizmet üreten meslektaşlarıma, davetimizi kabul ederek bilgilerini bizimle paylaşmak için gelen konuşmacılarımıza, ortalıkta görünmeden çalışmalara katkı sağlayan, işin mutfağını oluşturan çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca Sempozyumumuza maddi ve manevi destek veren tüm kişi, kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum. Sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum."
Sempozyumun 1. gün Fotoğrafları
Sempozyumun 2. gün Fotoğrafları