BASINDA İMO ANKARA - VOA
Şube sekreterimiz Mahir Kaygusuz, kentsel dönüşümle ilgili VOA Türkçe'ye açıklamalarda bulundu
Eklenme Tarihi: 09/01/2024
İMO Ankara Şubesi, şube sekreteri Mahir Kaygusuz kentsel dönüşümle ilgili olarak 9 Ocak 2024 tarihinde VOA Türkçe'ye açıklamalarda bulundu.
Kaygusuz, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Kentsel dönüşüm terimi itibariyle bu sürece tam destek verilmesi gerekiyor gibi görünüyor. Ancak uygulamaları gördüğümüzde ne yazık ki çekinceli olmamız gereken yerler olduğunu düşünüyoruz. Özellikle kentsel dönüşüme ihtiyacı olan yerlerde değil, toprak olarak değeri, rantı yüksek olan bölgelerde kentsel dönüşüm yapıldığı bir gerçek” dedi.
Kentsel dönüşüm uygulamasında gerçekten ihtiyaç olan yerlerde “kamu gücü kullanılması” gerektiğini söyleyen Kaygusuz, ancak 6 Şubat depremiyle görüldüğü üzere kentsel dönüşüm kapsamında yapılmış binaların yıkıldığı gerçeğini unutmamak gerektiğini ifade etti.
Örnek olarak Kahramanmaraş’ta Sait Bey Sitesi’nin kentsel dönüşüm kapsamında yapıldığını ancak depremde 44 kişiye mezar olduğunu anımsatan Kaygusuz, 6 Şubat depremi sonrasında kentsel dönüşüm için konutlarda çoğunluk arayışında artık yüzde 51 şartı getirildiğini ve bunun kolaylaştırıcı olduğunu belirtti. Kaygusuz, “Bu kolaylaştırma olsa da bunun rantsal bir dönüşüm olması çekincemizi koruyarak yasa değişikliğini değerlendiriyoruz” diye konuştu.
CHP’nin AYM’ye başvurusunda özellikle itiraz ettiği “rezerv alan” meselesi ile ilgili de Mahir Kaygusuz, “Aslında bir önceki yasada da var olan rezerv tanımında bazı değişiklikler yapıldı. Rezerv alan önceki uygulamada yeni açılacak yerleşim yerlerini tarif ederken, depremden sonra üzerinde yapı olsa dahi bir alan üzerinde uygulanabilir olması aslında depremden sonra kentin değerli kıymetli yerlerine dair komple bir plan yapılması halinde ise kentin o bölgedeki sakinlerini, sahiplerini dışlama anlamına gelebilecek” dedi.
Kaygusuz VOA Türkçe’ye değerlendirmesinde, “Çünkü bu rezerv alanda yeni plana göre yapılacak yapılar, o bölgede ikamet etmeyen evi, iş yeri vesaire bulunmayan kişilere de satılabilecek. Bu durum da rezerv alan kavramıyla ürün stoğu oluşabilecek gibi gözüküyor. Dolayısıyla kentsel dönüşüm nasıl amacına hizmet edecek çekincemiz var” ifadelerini kullandı.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası olarak kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını vurgulayan Kaygusuz, ancak siyasi açıklamalar ile meslek odaları tarafından kentsel dönüşüme karşı çıkılıyormuş izlenimi yaratıldığın kaydetti.
“Merkezi hükümet kendisi dışındaki herkesi bu mesele dışında tutmaya çalışıyor” diyen Kaygusuz, meslek odaları olarak yurttaşları gözeten, ihtiyaçları dikkate alan bir kentsel dönüşüm istediklerini söyledi.
Kaygusuz, “Bugüne kadarki uygulamalarda büyük oranda rant açısından uygun olan yerlerin dönüştüğünü görüyoruz. Bundan sonra da özellikle rezerv alan ilan edilmesiyle ucu açık, ne olacağını kestirmek çok mümkün gözükmüyor ve o rezerv alan içerisinde yapıları bulunan yurttaşlar da sonucunun nereye gideceğini bilemediği için aslında kaygı duyuyorlar ve haklılar da” dedi.
İlgili habere ulaşmak için tıklayınız.