7. Uluslararası Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumu’nun ilk günü tamamlandı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası adına İMO Ankara ve İMO Diyarbakır Şubeleri tarafından Diyarbakır’da düzenlenen sempozyum 27 Eylül 2024 tarihinde Surp Giragos Kilisesi’nde gerçekleştirilen açılış konuşmalarıyla başladı. Sırasıyla Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu, İMO Diyarbakır Şubesi YK Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz, İMO Ankara Şubesi YK Başkanı Ahmet Onur Özergene, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, Dicle Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynel Fuat Toprak, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası adına Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Burç Baysal, Sur Belediyesi eş başkanı Fatma Gulan Önkol ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkanı Doğan Hatun birer konuşma gerçekleştirdi. Açılış konuşmaları sonrasında Ma Music tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisiyle beraber açılış etkinliği tamamlandı.

Açılış sonrası akademik oturumlar ise Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde iki paralel oturum haline gerçekleştirilmeye başladı.

Sempozyumun akademik oturumlarının başlangıcında ilk sempozyumdan itibaren düzenleme kurulunda yer alarak bizleri yönlendiren ve yakın zamanda kaybettiğimiz hocaların hocası Dr. Erhan Karaesmen için hazırlanan “Dünyadan Ürkmeyen İnsan: Erhan Karaesmen” isimli video gösterimi yapıldı. Gösterim sonrasında Dr. Engin Karaesmen’e İMO YK Başkanı Nusret Suna tarafından onur ödülü takdim edildi.

A Salonu’ndaki 1A oturumu İMO YK 2. Başkanı Selçuk Uluata ve Prof. Dr. Gianmarco de Felice tarafından yönetildi. Oturumda çağrılı konuşmacı Prof. Dr. Elizabeth Vintzileou tarafından “Tarihi yığma yapılara verilen hasarlar ve müdahaleler: İyi ve kötü uygulamalar” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Daha sonra sırasıyla: Özlem Balık tarafından “Pantokrator Sarnıcı restorasyon süreci”, Fevzi Sarıtaş tarafından “Geleneksel Alman yığma evlerinde güçlendirme”, Özge Öztürk Tokel tarafından “Tarihi Boğaz, Yıldız ve Kösepaşa köprülerinin restorasyon uygulama çalışmaları” ve Mergül  Akgün tarafından “Tarihi Yukarı (Koca) Köprüsü'nün restorasyon uygulaması” başlıklı bildiri sunumları gerçekleştirildi. Oturum sonunda oturum başkanları, çağrılı konuşmacı ve bildiri yazarlarına katılım belgeleri İMO Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Bülent Tatlı tarafından verildi.

B Salonu’ndaki 1B oturumu İMO İstanbul Şubesi YK Başkanı Sinem  Kolgu ve Prof. Dr. Neslihan Dalkılıç tarafından yönetildi. Oturumda sırasıyla: Raziye Peker tarafından “Varda (Alman Köprüsü) Köprüsü'nün restorasyonunun incelenmesi”, Necat Özgür tarafından “Kendirli Kilisesi restorasyonu: Bir tarih mi ortaya çıkarıldı, bir tarih mi yok edildi?”, Erdinç Önen tarafından “Hekimoğlu Ali Paşa Türbesi'nin mevcut durum tahkiki ve taşıyıcı kemere takviye önerisi” ve Ali Sarıalioğlu tarafından “Merzifon tarihi Kızlar Mektebi restorasyon ve deprem güçlendirme çalışmaları” başlıklı bildiri sunumları gerçekleştirildi. Oturum sonrasında oturum başkanları ve bildiri yazarlarına katılım belgeleri İMO Adana Şubesi YK Başkanı Hıdır Çak tarafından verildi.

A Salonu’ndaki 2A oturumu Doç. Dr. Sinan Açıkgöz ve Dr. Öğr. Üyesi Bora Pulatsu başkanlığında “Tarihi Yığma Yapıların Deprem Performansı” başlıklı mini sempozyum olarak gerçekleştirildi. Oturumda sırasıyla: Kökcan Dönmez tarafından “Geleneksel sivil mimari yapılarının deprem sonrası keşif verisinin toplanması için bir yaklaşım: Antakya’nın hımış evleri üzerinden 2023 Türkiye deprem sekansı deneyimi”, Baran Bozyiğit tarafından “Lazer doppler vibrometrisi kullanılarak tarihi duvar yapılarının deprem sonrası titreşim frekanslarının hızlı tahmini”, Ayşe Avşin tarafından “Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen tarihi köprüler”, Ali İkbal Tutar tarafından “Tarihi Adıyaman Mahmut El-Ensari Türbesi'nin yapısal performans değerlendirmesi”, İdris Bedirhanoğlu tarafından “Türkiye-Suriye depremlerinde hasar gören taş yığma yapıların deprem davranışı”, Arova Konak tarafından “Türkiye'nin Güneydoğusu'ndaki tarihi taş yığma camiinin sismik değerlendirilmesi” ve Bora Pulatsu tarafından “Güçlendirilmemiş yığma yapıların çökme mekanizmasının, süreksizlik tabanlı analiz yoluyla incelenmesi” başlıklı bildirilerin sunumları gerçekleştirildi. Oturum sonrasında oturum başkanları ve bildiri yazarlarına katılım belgeleri TMMOB YK Sayman Üyesi Özgür Topçu tarafından verildi.

B Salonu’ndaki 2B oturumu İMO YK Üyesi Tansel Önal ve Prof. Dr. M.  Salih Keskin tarafından yönetildi. Oturumda sırasıyla: Mustafa Laman tarafından “Tarihi yapılarda geoteknik uygulamalar”, Şule Ergün tarafından “Anıtsal yapılarda zemin çağdaş güçlendirme yöntemlerinin karşılaştırmalı analizi: Uygulanmış koruma çalışmaları üzerinden bir değerlendirme”, Büşra Nur Gürgün tarafından “Tarihi Ahşap Çatı Birleşim Davranışının Değerlendirilmesi”, Ebru Kılıç Bakırhan tarafından “Tarihi yapılarda tespit edilen sorunların yapı malzemeleri üzerinden iyileştirilmesi”, CevdetŞentürk tarafından “Kılıçlama yöntemi ile duvar ve döşeme bağlantılarının depreme karşı davranışa etkisi” ve Merve Ertürk tarafından “19. Yüzyıl Anadolu Rum Ortodoks Kiliseleri: Krom Vadisi örneği” başlıklı bildiri sunumları gerçekleştirildi.  Oturum sonunda oturum başkanları ve bildiri yazarlarına katılım belgeleri İMO Muğla Şubesi YK Başkanı Mehmet Rifat Kahyaoğlu tarafından verildi.

Sempozyumun birinci günü açılış etkinliklerinin ardından düzenlenen 4 oturum ile tamamlandı.

 

Sempozyum açılışında İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Onur Özergene tarafından yapılan konuşma şu şekildedir:

Ülkemizde mülkiyeti kamu kurumlarına ait olan resmi nitelikli yapıların ve anıtların korunması yolunda ilgili devlet kurumlarının görevlendirildiği bilinegelir. Bunun yanı sıra özel mülkiyetli yapıların korunması yolunda kişiler, aileler, şirketler vb. özel kurumlar tarafından gösterilen gayretler de yoğunlaşmaktadır. Korumacılığın, yapının dayanım gücünü arttırarak ömrünü uzatması ancak bununla ilgili işlemleri yapılırken tarihi karakterinin bozulmaması ya da çok kısmi olarak değiştirilmesi gibi unsurlarla birlikte karmaşık bir mekanizma olduğu hatırlanmalıdır. Ülkemizdeki yoğunlaşmada, projelendirme ile yapım onarımı ve güçlendirme işlemlerine başlanmadan önce gerçekleştirilmesi gerekli olan “yapı ile ilgili mevcut durumun saptanması, değerlendirilmesi, teknik ve tarihi özellikleriyle tanımlanması” aşamasının zayıf kaldığı bilinmektedir. Korumacılık felsefesinde ve teknolojisinde ileri gitmiş ülkelerde bu aşamaya yaşamsal önem atfedilir. Sonraki teknik işlemlere girişilmeden önce ayları, hatta bazı önemli yapılar için yılları dolduracak sürelerde ayrıntılı çalışmalar yapılır. Bu sempozyumun ülkemizdeki uygulamalarda çok eksik kaldığı bilinen önemli çalışma aşamasının teknik dünyamız tarafından çok daha net algılanmasına yardımcı olabileceği umulmaktadır.

Bu sözü edilen nazik ve duyarlı konu dahil olmak kaydıyla tarihi eserlerin onarım ve güçlendirilmesi konularında kendince gayretler göstermiş ve katkılarda bulunmuş bir deneyimli uzman olarak bana bu sempozyumun açılış konuşmalarından birini yapma onurunun ve zevkinin bahşedilmiş olmasından büyük memnuniyet duydum. İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’ne ve toplantının düzenleyici yetkililerine teşekkürlerimi sunuyorum.

27 Eylül 2007

1. Tarihi Yapılar Sempozyumu

Erhan KARAESMEN

 

17 yıl önce bugün birincisi yapılan Tarihi Eserler Sempozyumu’nun açılış konuşmasını Erhan Hocamız yapmıştı. Hiçbir değişiklik yapmadan sizinle paylaşmak istedim. Diyarbakır Şube’ye de ben teşekkür ediyorum. Sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen tüm hocalarımıza, Ankara ve Diyarbakır şube çalışan ve yöneticilerine, destek olan kurumlara kuruluşlara teşekkür ediyor, güzel bir sempozyum geçmesini temenni ediyorum. 

Saygılarımla

 

Ahmet Onur Özergene

İMO Ankara Şubesi YK Başkanı

 

 

 

  • TYS_1_GÜN (15).jpeg
  • TYS_1_GÜN (4).jpeg
  • TYS_1_GÜN (1).jpeg
  • TYS_1_GÜN (2).jpeg
  • TYS_1_GÜN (3).jpeg
  • TYS_1_GÜN (13).jpeg
  • TYS_1_GÜN (16).jpeg
  • TYS_1_GÜN (5).jpeg
  • TYS_1_GÜN (17).jpeg
  • TYS_1_GÜN (12).jpeg
  • TYS_1_GÜN (9).jpeg
  • TYS_1_GÜN (6).jpeg
  • TYS_1_GÜN (10).jpeg
  • TYS_1_GÜN (14).jpeg
  • TYS_1_GÜN (8).jpeg
  • TYS_1_GÜN (11).jpeg
  • TYS_1_GÜN (7).jpeg




Güncel Haberler Diğer Aylar

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası