İMO Ankara Şubesi: Şantiyede Şiddete Son!
İMO Ankara Şubesi üyeleri şantiye sahalarında şiddete maruz kalan inşaat mühendislerinin yanında olmak ve bu soruna “dur” demek için 11 Mart 2025 Salı günü Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü önünde bir araya geldi
Eklenme Tarihi: 11/03/2025

İMO Ankara Şubesi üyeleri şantiye sahalarında şiddete maruz kalan inşaat mühendislerinin yanında olmak ve bu soruna “dur” demek için 11 Mart 2025 Salı günü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü önünde bir araya geldi.
Basın Açıklaması İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Onur Özergene tarafından okundu. Açıklamada, “Yapılması gereken açık ve nettir. Yapı denetim çalışanları bu görevi devlet adına, kamu için yapmaktadır. Görevlerini güven içinde ve sağlıklı yapabilmeleri için ‘kamu personeli statüsünde’ sayılmalı ve güvenliklerinin sağlanması bizzat kamu gücünün sorumluluğunda olmalıdır. Benzer şekilde şantiyelerde yönetim görevini yürüten meslektaşlarımız da güvence altında olmalıdır. Şiddet olayları sonucu açılacak davalar kamu davası olmalı, inşaat mühendislerine karşı yükselen sesin, kalkan elin karşılığı mutlaka caydırıcı cezalar olmalıdır,” denildi.
Açıklamanın tamamı:
Şantiyede Şiddete Son!
Yaşadığımız depremler sonucu yitirdiğimiz canlar, yok olan şehirler nitelikli mühendislik hizmetinin ve yapı denetim faaliyetinin ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu göstermiştir. Milyonlarca yurttaşımızın hayatı bu faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde uygulanmasına bağlıdır.
Maalesef ülkemizde şiddet pek çok yerde sıradanlaşmış, adeta hayatın doğal bir parçası haline gelmiştir. Sektörümüzde her zaman olan ancak yapı denetiminde havuz sistemine geçilen 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren şantiyelerde meslektaşlarımıza karşı uygulanan şiddet olayları ciddi oranda artmıştır. Kamu adına işini layıkıyla yapmaya çalışan ve çoğunluğu genç inşaat mühendislerinden oluşan arkadaşlarımız sözlü ve fiziki saldırılara maruz kalmaktadır. Hiç şüphemiz yok ki şiddet gördüğünü öğrendiğimiz arkadaşlarımızın sayısı bu saldırıların toplam sayısından çok daha azdır. Ekonomik krizlerin ortasında, hayata tutunmaya çalışan meslektaşlarımız birçok olayı sineye çekmek zorunda kalarak işlerini yapmaya gayret göstermektedir. Ne yazık ki bu alçak saldırıları gerçekleştirenler, yaptıklarının yanlarına kar kaldığını görmeye devam ettikçe de şiddete başvurmaktan çekinmeyecektir.
Yapılması gereken açık ve nettir. Yapı denetim çalışanları bu görevi devlet adına, kamu için yapmaktadır. Görevlerini güven içinde ve sağlıklı yapabilmeleri için “kamu personeli statüsünde” sayılmalı ve güvenliklerinin sağlanması bizzat kamu gücünün sorumluluğunda olmalıdır. Benzer şekilde şantiyelerde yönetim görevini yürüten meslektaşlarımız da güvence altında olmalıdır. Şiddet olayları sonucu açılacak davalar kamu davası olmalı, inşaat mühendislerine karşı yükselen sesin, kalkan elin karşılığı mutlaka caydırıcı cezalar olmalıdır.
Daha önce Uşak, Aydın, Adana, Denizli ve Tekirdağ’da yaşanan olaylara son olarak da Samsun’da gerçekleşen bir saldırı eklenmiştir. İnşaat mühendisleri odası ve şubeleri olarak meslektaşlarımızın yanlarında olduk ve yine yanlarında olmaya devam edeceğiz. Tabii ki bu olaylardan sonra dayanışma içinde olmak çok önemlidir. Ancak asıl mesele yapı denetim çalışanı meslektaşlarımızın işlerini güvenle yapacağı bir düzen tesis etmektir.
Vatandaşı “gidin sağlık personelinin gırtlağına yapışın, ben devlet olarak üzerime düşeni yaptım, hizmeti vermeyen onlar” diyerek kışkırtan “aklınca” üstü kapalı bir şekilde gözü gibi korunması gereken memurlarını hedef haline getiren bir zihniyete bu değişimi yaptırmanın kolay olmadığını, ancak asla yılmayacağımızı da bildirmek isteriz.
Bundan dolayı da dayanışmamızı büyütmek ve güçlendirmek, bu düzeni olması gerektiği noktaya getirene kadar hepimizin görevi ve sorumluluğudur.
Defalarca ispatlanmış ve sonuçları çok ağır olan basit bir gerçeği artık kabul etmeliyiz. Yapılarımız doğru şekilde denetlenmez, nitelikli mühendislik hizmeti alması sağlanmazsa yıkılacaklar ve insanlar hayatlarını kaybedecekler.
Çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı başta olmak üzere şantiyelerdeki şiddete karşı ilgili kurum ve kuruluşların gerekli tedbirleri alması, meslektaşlarımıza yönelik şiddetin son bulması gerektiğini ve meslektaşlarımıza karşı yapılan her türlü haksızlığın karşısında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.
İMO Ankara Şubesi
Yönetim Kurulu