Tabiat Yasası Çevre Komisyonunda Kabul Edildi
2009 tarihinden beri hazır halde bekletilen ve 27 Ekim 2010 tarihinde meclise sunulan Tabiat ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı, TBMM Çevre Komisyonunda kabul edildi. Anadolu?nun dört bir yanına yaygınlaşan HES projeleri ile 2000?i aşkın dere yatağı ve su havzası imara açılırken, hükümet hazırladığı yasalar, tasarılar ve yönetmeliklerle HES yapımlarının önündeki engelleri hızla kaldırıyor.
Eklenme Tarihi: 01/11/2011
2009 tarihinden beri hazır halde bekletilen ve 27 Ekim 2010 tarihinde meclise sunulan Tabiat ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı, TBMM Çevre Komisyonunda kabul edildi.
Hükümetin doğal yaşam alanlarının, kültür ve tabiar varlıklarının ve sit alanlarının imara açılması konusunda çalışmaları hızla sürmekte ve birçok korunan alan elektrik enerjisi üretme bahanesiyle hızla imara açılmaktadır. Anadolu`nun dört bir yanına yaygınlaşan HES projeleri ile 2000`i aşkın dere ve su havzası imara açılırken, hükümet hazırladığı yasalar, tasarılar ve yönetmeliklerle HES yapımlarının önündeki engelleri hızla kaldırıyor.
Rize İkizdere vadisinin sit alanı ilan edilmesiyle birlikte Hükümetin apar topar mecliste görüşmeye başladığı Tabiat ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı bir komisyondan daha geçerek yasalaşmaya doğru hızla ilerliyor. Amacı, "tabiatın, tabii değerlerin ve biyolojik çeşitliliğin korunması" olarak ifade edilen tasarının yasalaşması halinde HES şirketlerinin, maden şirketlerinin önü açılmış olacak. Tasarı, dere parçalarını, su havzalarını, ormanların, meraların şirketlerin kullanımına açılabilmesi için bu alanlarda var olan sit kararlarının kaldırılması ve bu alanlarda hedeflenen faaliyetlere idari ve gerekçeli onay verilmesi ile yasal olarak açılmasına olanak vermektedir. Tasarı aynı zamanda doğal sit ilan etme yetkisini Çevre ve Orman Bakanlığı`na vererek, mevcut sit alanlarını yeniden değerlendirmeye açıyor. Tasarı, su varlıkları yanında biyolojik türlerin ticarileştirilmesini de kapsıyor.