22 MART DÜNYA SU GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
22 Mart Dünya Su Günü’ne ilişkin 21 Mart 2015 tarihinde basın açıklaması yapıldı.
Eklenme Tarihi: 23/12/2020
22 Mart Dünya Su Günü Basın Açıklaması
22 Mart Dünya Su Günü`ne ilişkin 21 Mart 2015 tarihinde basın açıklaması yapıldı:
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Mayıs 1992`de 47. toplantısında aldığı bir kararla, Mart ayının 22`nci gününü "Dünya Su Günü" olarak kabul etti.
Dünya Su Günü`nün amacı, canlılar için temel ve vazgeçilmez madde olan suyun önemini vurgulamak ve sürekli gündemde tutmaktır.
Dünya Su Günü her yıl 22 Mart`ta tatlısu kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamak amacıyla kutlanmaktadır.
1995 yılından bu yana Dünya Su Günü her yıl farklı bir temayı öne çıkarmaktadır;
1995: Kadınlar ve Su
1996: Kirli Şehirlere Su
1997: Dünyanın Su Potansiyeli Yeterli mi?
1998: Yeraltı suyu ve Görünmez Kaynaklar
1999: Su Kaynakları Etrafında Hayat
2000: 21. yüzyılda Su
2001: Su ve Sağlık
2002: Kalkınma İçin Su
2003: Gelecek İçin Su
2004: Su ve afetler
2005: Hayat İçin Su
2006: Su ve Kültür
2007: Su Kıtlığı ile Mücadele
2008: Sanitasyon
2009: Suda Farklılıkların Yakınlaşması
2010: Su Kalitesi
2011: Şehir Sularının Yönetimi
2012: Su ve Gıda Güvenliği
2013: Uluslararası Su İşbirliği
2014: Su ve Enerji
Bu yıl ise, seçilen tema ?Su ve Sürdürülebilir Kalkınma`dır.
Birleşmiş Milletler Örgütü suya ilişkin her yıl farklı bir konuyu, farklı bir unsurunu gündeme getirmekle birlikte, dünyada egemen olan sistemin suya ilişkin uygulamaları su hakkını yok saymaya devam etmektedir. Bu nedenle aşağıda sıraladığımız suya ilişkin genel yaklaşımımızı ve temel ilkelerimizi Dünya Su Günü`nde bir kez daha yineliyoruz.
Suyun bir ihtiyaç olarak tanımlanması, buna bağlı olarak metalaştırılması ve özelleştirilmesi, içilebilir ve kullanılabilir uygun kalitedeki suya erişim hakkını göz ardı etmektedir.
Dünya nüfusunun %10`una bile ulaşmayan bir kesiminin su ihtiyacını ulusal ya da uluslararası su şirketleri sağlamaktadır. Günümüzde söz konusu şirketlerin yıllık ciroları toplamı dünya petrol ticaretinin yıllık gelirinin yarısını aşmış bulunmaktadır. Bu gerçek, yakın bir gelecekte suya erişim hakkının nasıl gasp edileceğinin ipuçlarını taşımaktadır. Uygun kalitedeki suya erişim sorunu aslında, adaletli paylaşım ve toplumsal eşitlik sorunudur.
Suya bakış açımızı oluşturan temel belirlemelerimiz aşağıda verilmektedir:
-Su doğanın bir bileşenidir ve yaşadığımız çevrenin ayrılmaz bir bütündür.
-Su doğada, diğer tüm canlı ve cansız varlıklar içinde farklı hallerde yer alabilen tek maddedir.
-Su, tüm canlı ve cansız varlıkların olmazsa olmazıdır.
-Tüm doğal kaynaklar gibi su, kıt kaynaktır.
-Su, sahipsiz şeydir. Yani kamunundur, halkındır?
-Suyun fiyatı değil, bedeli vardır.
-En pahalı su (sosyal maliyeti en yüksek olan su), istenilen yerde, gereken konumda, uygun kalite ve miktarda olmayan, bulunmayan ve erişilemeyen sudur.
-Su (tüm hakları, unsurları ve nitelikleriyle) özel mülkiyetin konusu olamaz, özelleştirilemez.
-Su hakkı (bunun içinde suya erişim hakkı da bulunmaktadır), İnsan Hakları`nın ayrılmaz parçasıdır.
-Suyun kıtlığı kadar, aşırısı da büyük bir sorundur. Yerküremizin yakın geçmişinde öngörülemeyen taşkınlar milyonlarca can almıştır. Dahası, selin ardında bıraktığı yıkımlar, zararlar ve maddi kayıplar küçümsenemeyecek boyutlardadır.
-Su tahsisi kamu yararı gözetilerek yapılır. Tahsis yapmak; Kimsesizin malını kimilerine ayırmak, dağıtmak, aktarmak demektir. Tahsis yapmak çok hassas ve duyarlılık gerektiren ciddi bir iştir.
-İhtiyacını dile getiremeyen ancak susuz hayat şansı olmayan tüm canlılar ile su olmadan sürdürülebilirliği aksayan, değişimini ve başkalaşımını gerçekleştiremeyen tüm cansız varlıkların su ihtiyacını ve suya olan taleplerini de gözetmek durumundadır insan...
Ne ki, yeryüzünün efendisidir aklıyla! insan, yerküresindeki diğer tüm canlı ve cansız varlıklardan da sorumlu bulunmaktadır.
Su ile ilgilenmek, suya ve mülküne müdahale etmek ciddi bir iştir! Bu ciddiyet ancak sermayeyi değil insanı ve içinde yaşadığı doğayı önceleyen bir bakış açısıyla ete kemiğe bürünebilir.
İnşaat Mühendisler Odası Ankara Şubesi
Yönetim Kurulu Adına
Selim Tulumtaş