8 Mart Dünya Kadınlar günü Tiyatro etkinliği

`Othello! Bir intikam provası`

Eklenme Tarihi: 23/03/2016

Dünya Kadınlar Günü kapsamında 8 Mart Salı 20.30 da Farabi Sahnesi`nde  "Othello! Bir İntikam Provası" oyununu hep birlikte seyrediyoruz. Tüm kadın üyelerimiz davetli olup ücretsiz davetiyelerin şubemizden temin edilmesi gerekmektedir. İletişim için: 0 312 294 30 65

 

Oyun ile ilgili bilgiler aşağıdadır: 


 "Othello! Bir intikam provası" oyunun içeriği:


 "Kadına yönelik şiddet" meselesi, dilimizde pelesenk olmaktan çıkıp, burnumuzun dibine geldiğinde ne yaparız? Ya iki oyuncu Othello`yu bu niyetle uyarlamaya soyunmuşken, provalarının ve hayatlarının ortasına sahiden o şiddet sahnelerinden biri düşerse ne olur? Oyun hayata bulaştığında, oyun provası bir intikam provasına dönüşür mü?"

 "Othello! Bir İntikam Provası" Şubat 2015 yılında prömiyerini, kötü bir rastlantıyla Özgecan cinayetinin ertesi günü Ankara`da yapan ve ardından Ankara ve İstanbul`da yaklaşık otuz kez sahnelenen bir oyundur. Oyun, kadına yönelik şiddeti mesele edinir. Gündelik hayatımızdan, televizyon ve gazetelere kadar birçok yerde karşımıza çıkan bu meseleyi, iki oyuncu kadının üzerinden hikâye eder. Shakespeare`in "Othello" metnini çalışmak için bir araya gelen bu iki kadın -Özgün ve İlkay- çalıştıkları sahnenin bir üst katında yaşayan Narin adlı kadının uğradığı şiddetle yüzleşmek, bunu yaparken de kendi geçmişlerindeki şiddet hikâyelerini hatırlamak zorunda kalırlar. Oyunun sorduğu temel soru; "Her gün tanık olduğumuz bu kadına yön
elik şiddet hikâyeleri, tanıklığın ötesine geçtiğinde ne yapmamız gerekir?" sorusudur.

 Oyun hem oyuncusuna hem de seyircisine bu soruyu sormakta, bunu yaparken de, karısını kıskançlık yüzünden öldüren Othello ile günümüz arasında bir bağlantı kurarak, şiddetin sürekliliğini göstermektedir.

 "Othello! Bir İntikam Provası", oyun içinde oyun mantığıyla çalışılmıştır. Provası alınanla gerçekte yaşanan kesişmekte; hayat ve oyunun iç içe geçtiği bir düzlemde, metin ve sahne zenginleşmektedir. Anlatılan hiçbir hikâyenin aslında çok da geçmişte yaşanmadığını, tam da burnumuzun dibinde gerçekleştiğini gösteren oyun, tiyatroyu ve tiyatrocuları da, tıpkı seyirciler gibi, kendi konumlarını bir kez daha düşünmeye davet eder.

 

 Oyunun kısa tanıtım videosu : https://youtu.be/BjBnhys55DU



TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası