ANKARA İÇMESUYU BARAJLARI İŞLETMESİNE İLİŞKİN EK BİLGİ
Mart ayının ikinci yarısı ile Nisan ayının ilk haftasında, Ankara`ya içmesuyu sağlayan barajlardan Eğrekkaya ve Akyar barajları tam dolu olarak çalışmıştır. Bir başka anlatımla, doluluk oranları %100 dolaylarında gerçekleşmiştir.
Yılbaşından buyana Eğrekkaya barajından Kurtboğazı barajına aktarılan hamsu 17 Mart`tan günümüze kadar günde 400 bin metreküp gibi en yüksek miktara ulaşmış, aynı şekilde, Akyar Barajından Ankara içmesuyu sistemine aktarılan su miktarı da 02 – 05 Mart günleri arasında rekor bir düzeye ulaşmış ve günde 232 bin metreküpe kadar çıkmıştır.
Akyar Barajından yüksek miktarda su çekilmesine karşın, havzasından baraj gölüne ulaşan sular (yüzeysel akış ve yeraltısuyu beslemesi) çok daha fazla olduğundan 06 Mart Pazar gününden buyana toplam 2 milyon 660 bin metreküp su barajın akışaşağısına dolusavaktan (deşarj / tahliye edilmiştir) salıverilmiştir.
Eğrekkaya barajından da 15 Mart Salı gününden buyana toplam 4 milyon 625 bin metreküp su barajın dolusavağından dere yatağına tahliye edilmiştir.
Ayrıca, 03 Mayıs gününden başlayarak 15 Mayıs`a kadar Eğrekkaya barajından her gün 4 bin 320 metreküp su, sulama amacıyla çekilmiş bulunmaktadır.
ÇALIŞMA İLKEMİZ
Yaklaşık bir buçuk yıldır yayımladığımız 100`e yakın su raporlarında hep gerçekleri aktardık. Toparladığımız verileri doğruladıktan, çeşitli yöntemlerle sınadıktan, çapraz sorguladıktan, resmi değerlerle karşılaştırdıktan sonra sizlerle paylaştık.
Bugüne kadar hem mevcut durumu doğru yansıttık, hem de yakın geleceğe dönük tutarlı tahminlerde bulunduk. Hemen hemen hiç yanılmadık.
Bu süre içerisinde, özellikle istikrarlı bir şekilde raporlamalarımızı sürdürdük ve Ankaralıların güvenini kazandık.
Bir başka özen gösterdiğimiz konu ise, spekülatif, açıktan, sansasyonel ve günübirlik heyecan ve ilgi uyandırabilecek söylentilerden ve şehir efsanelerinden uzak durduk. Kanıtlayamayacağımız verileri ve değerlendirmeleri not ettik, kaynaklarına ilişkin güvenilirlik araştırmaları yaptık, arşivimize kaldırdık.
İMO Ankara Şubesi Su Çalışma Grubu olarak, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da sizlerle sadece doğruları, güvenilir bilgileri, uzmanlık alanlarımız ve deneyimlerimiz çerçevesinde görüşlerimizi paylaşmaya devam edeceğiz.
İMO Ankara Şubesi, Ankara Su Çalışma Grubu adına
Hasan Akyar
16 Mayıs 2016
ELALTI BİLGİSİ:
(Yinelemekte bir sakınca yok! Ancak her ay yenisi bindirildikçe güncellenmektedir)
SON AYLARDA ANKARA`DA SUYA YAPILAN ARDIŞIK ZAMLAR
Ankara`daki konutların kullandığı su birim fiyatı Eylül ayında metreküp başına 2 lira 98,5 kuruş iken, Ekim ayı faturalarına yansıyan birim fiyat 3 lira 3,3 kuruşa yükseltilmiştir. Kasım Ayı faturalarında ise söz konusu birim fiyat 3,033 TL`den 3,04 TL`ye yükseltilmiştir. Aralık Ayı`nda da 3,15 TL`ye çıkmıştır.
Geçtiğimiz dört ay içinde Ankara içmesuyuna yaklaşık yüzde 5,53 oranında zam yapılmıştır.
SON BİR YILDA (Aralık 2014 / Aralık 2015) İçmesuyu Birim Fiyatındaki ARTIŞ:
Aralık 2014`te Su Birim Fiyatı: 2,8075 TL / metreküp
Aralık 2015`te Su Birim Fiyatı: 3,1500 TL / metreküp
Bir yıldaki artış oranı: % 12,20
2016 YILINDA UYGULANACAK ZAMLAR
15 Aralık Salı günü Büyükşehir Belediye Meclisinde ASKİ`nin 2016 yılı bütçe görüşmelerinde Ankara şebeke suyunun birim fiyatı oyçokluğu ile 5,02 TL olarak belirlenmiştir. (Ancak bu birim fiyatın içinde atıksu bedeli de bulunmaktadır. Ankara`da atıksu birim fiyatı su birim fiyatının %50`sidir. Bu oran İstanbul`da %100`dür).
Yani; Ankara`da net su birim fiyatı: 3,347 TL / metreküp`tür.
Söz konusu Meclis Kararını alındığı Kasım Ayı su birim fiyatının 3,04 TL/metreküp olduğu dikkate alınarak yapılacak hesaplamada suya yapılan zammın %10,1 olduğu görülecektir.
GERÇEKLEŞEN 2016 YILI ZAMLARI
Ocak Ayı su birim fiyatı 3,35 TL / metreküp olarak uygulanmaya başlanmış bulunmaktadır. (bir ay içerisindeki artış oranı yaklaşık %6,35`tir!)
Şubat Ayı faturalarında ise su birim fiyatı 3,37 TL / metreküp olmuştur.
2016 yılının ilk iki ayında Ankara şebeke suyuna yapılan ‘net` zam oranı yaklaşık %7 düzeyinde gerçekleştirilmiştir.
Mart ayı içerisinde, bir önceki aya göre zam yapılmamıştır.
Nisan ayında ise su birim fiyatı (hissedilmeyecek kadar) 3,370`den 3,378 TL/m3 dolaylarına çıkarılmıştır.
ANKARA`DA İÇMESUYU FİYATLANDIRMASI
Ankara`da ASKİ abonelerinin faturalarına yansıyan su bedelleri toplamı 5 farklı bileşenden oluşmaktadır. Bunlar; su bedeli, atıksu bedeli, Şube yolu payı, KDV ile Çevre Vergisidir.
Su birim fiyatındaki artış, ‘şube yolu payı` ve ‘Çevre Vergisi` hariç diğer kalemlere de yansımaktadır.
2015 yılı içinde ‘şube yolu payı` aylık maktu 4,89 TL olup, ‘Çevre Vergisi` ise ayda tüketilen beher metreküp içmesuyu karşılığında 26 kuruştur. Atıksu bedeli su bedelinin %50`si olarak eklenmekte, ayrıca toplam tutar üzerinden %8 oranında KDV eklenmektedir. Ancak, faturalarınızdaki kalemleri dikkatli bir biçimde incelediğinizde söz konusu KDV oranının % 10`un üzerinde tahakkuk ettirildiği görülebilecektir.
2016 yılının ilk ayında ise ‘şube yolu payı` aylık maktu 4,89 dan 5,00 TL`ye artırılmış olup, ‘Çevre Vergisi` ise ayda tüketilen beher metreküp içmesuyu karşılığında 26 Kuruş`tan 27 Kuruş`a yükselmiştir.
YİNELEDİĞİMİZ TEMEL BİLGİ:
Ankara`ya içme, kullanma ve endüstri suyu sağlayan (Kesikköprü Barajı dışında) tüm yüzeysel su kaynakları depoladıkları suları cazibeyle (pompajsız) Ankara`nın yine Kuzey`inde yer alan arıtma tesislerine aktarmaktadır.
Bunlardan Akyar barajı sularını Eğrekkaya barajına, Eğrekkaya ve Kavşakkaya barajları da Kurtboğazı barajına depoladıkları suları aktarmaktadır. Kurtboğazı ve Çamlıdere barajlarından da hamsu İvedik İçmesuyu Arıtma Tesisine iletilmektedir. Çubuk-II Barajında depolanan sular ise Pursaklar İçmesuyu Arıtma Tesisine verilmektedir. Halen yapımı sürdürülen Gerede Sistemi`nin hizmete alınması ile Filyos yukarı havzasından bulunan Ulusu Çayı suları ise Çamlıdere barajına iletilmiş olacaktır.
Kızılırmak üzerindeki Kesikköprü Barajı da yaklaşık 130 kilometrelik birbirine paralel 3 isale hattı ile (yaklaşık 720 metre terfi yüksekliği ile –pompajla-) yine İvedik Arıtma Tesisine bağlanmaktadır. Ancak, 02 Nisan Perşembe gününden buyana, yaklaşık 14 aya yakın bir süredir Ankara`ya Kızılırmak hamsuyu iletilmemiştir. 2015 yılı başından buyana geçen yaklaşık 400 gün içerisinde sadece 85 gün Kesikköprü Barajından Kızılırmak hamsuyu Ankara`ya pompalanmıştır. Söz konusu 85 günde bu miktar toplam (brüt olarak) 21 milyon 35 bin metreküp olmuştu.