ANKARA'NIN YILLARDIR YAPILMAYAN ALTYAPI YATIRIMLARINA YİNE ENGEL!

İMO Ankara Şubesi tarafından 12 Mayıs 2020 tarihinde korona virüs salgını ve altyapı çalışmaları için gerekli kaynak kullanımı gündemiyle olağanüstü toplanan Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden gerekli yatırımların başlatılabilmesi için istenen borçlanma talebinin AKP ve MHP meclis üyelerinin reddetmesi ile ilgili bir basın açıklaması yapıldı

Eklenme Tarihi: 12/05/2020


İMO Ankara Şubesi tarafından 12 Mayıs 2020 tarihinde korona virüs salgını ve altyapı çalışmaları için gerekli kaynak kullanımı gündemiyle olağanüstü toplanan Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi`nden gerekli yatırımların başlatılabilmesi için istenen borçlanma talebinin AKP ve MHP meclis üyelerinin reddetmesi ile ilgili bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, "Ankara halkı yıllardır aksatılmış altyapı yatırımlarının bedelini, yağan her yağmurda maruz kaldığı taşkınlarla, geciktirilen içme suyu yatırımları nedeniyle mahkûm bırakıldığı Kızılırmak suyuyla yıllarca ödemiştir. Önümüzdeki süreçte artık geciktirilmemesi gereken yatırımlar arasında yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının tamamen ayrık sistem ile planlandığı BAKAY projesindeki eksikliklerin tamamlanması, arıtma tesislerindeki kapasite artırımlarının planlama çalışmalarında öngörüldüğü şekilde hayata geçirilmesi, Mamak- Altındağ-Çankaya-Gölbaşı su iletim hatlarının yapılması gibi çok önemli projeler bulunmaktadır. Çalışmalarına yeni başlanan Ankara ili İçme Suyu, Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Master Planı ile diğer tüm hususlar da dikkate alınarak ilgili yatırımların artık geciktirilmeden hayata geçirilmesi gerekmektedir. Sorumlu tüm kişi, kurum ve kuruluşların bu sorumluluk bilinciyle görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz ve bu sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz," denildi.

Açıklamanın tamamı:

ANKARA`NIN YILLARDIR YAPILMAYAN ALTYAPI YATIRIMLARINA YİNE ENGEL!

8 Mayıs günü korona virüs salgını ve altyapı çalışmaları için gerekli kaynak kullanımı gündemiyle olağanüstü toplanan Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi`nden gerekli yatırımların başlatılabilmesi için istenen borçlanma talebi AKP ve MHP meclis üyelerinin reddetmesi sonucu onaylanmadı. Toplam bedelinin 3 milyar TL`yi bulabileceği öngörülen yatırımlar için belediye meclisinden işe başlama bedeli olarak 360 milyon TL kredi kullanma talebi istenmiş, kalan miktarın da belediyenin öz kaynakları ile karşılanmaya çalışılacağı belirtilen yatırımlar için gerekli onay alınamamıştır. Bu durum Ankara`ya yıllardır yapılmayan altyapı yatırımlarının yine uzun bir süre daha rafa kaldırıldığını göstermektedir.

Geçtiğimiz dönemlerde şu an âtıl durumda olan Ankapark`a, dinozor ve robot heykellerine, kent giriş kapılarına, şehrin farklı yerine dikilen saatlere hatta TBMM önüne bile nazire yaparcasına dikilen kol saatine ve benzeri neye hizmet ettiği belli olmayan harcamalara toplamda milyarlarca liralık bütçe ayıran AKP ve MHP anlayışının, Ankara`ya verdiği zararlar maalesef ki hala devam etmektedir ve hiç usanmadan kent suçu işlemeye devam ediyorlardır.

Alınmak istenen borçlanma yetkisi ile kullanımından tüm dünyada vazgeçilmiş olan asbestli içme suyu borularının (AÇB) değişimi ve Tatlar Atık Su Arıtma Tesisinde iyileştirme çalışmalarına başlanması hedeflenmiştir. Polatlı, Nallıhan ve Evren ilçeleri başta olmak üzere Ankara ilindeki asbestli boruların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri çeşitli dönemlerde gündeme gelmektedir. Ülkemizde 2010 yılında kullanımının yasaklandığı asbestli içme suyu borularının, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum`un ifadelerine göre yüzde 75`i değiştirilmiş durumdadır. Yine bu konuya ilişkin olarak 11.11.2019 tarihli TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum şu ifadeleri kullanmıştır: "Asbestli borulara ilişkin olsun, yine şehirlerimizdeki atık su problemlerine ilişkin olsun, yağmur suyu problemlerine ilişkin olsun, altyapıya ilişkin tüm problemlere ilişkin biz 2023 yılına ilişkin bir hedef koyduk ve bu hedef doğrultusunda asbestli boruların değişimi noktasında neresi varsa bize bildirin, biz yapalım ilgili belediyesiyle." Ancak Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi`nin merkezi bütçeden bağımsız şekilde kendi imkânları ile yapmaya çalıştığı bu yatırımlar, yine kendi partisi AKP ve ortağı olduğu MHP belediye meclis üyeleri eliyle engellenmiştir. Bu durum akıllara halka hizmet için hangi şartların gerekli olduğu gibi aslında bizce de cevabı malum soruları getirmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum`un bahsettiği 2023 yılı hedeflerine ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Atık Su Arıtımı Eylem Planı (2017-2023) incelendiğinde Sakarya Havzasının su kalitesine dair şu ifadeler göze çarpmaktadır:

Havza su kalitesi açısından genel olarak değerlendirildiğinde Sakarya Nehri ve onu besleyen önemli çaylardan Porsuk Çayı, Karasu Çayı, Çarksuyu, Kalburt Göksu Çayı, Ankara Çayı ve Çubuk Çayının farklı parametreler açısından kirli ya da çok kirli su kalitesine sahip olduğu söylenebilir. Sakarya Nehri özellikle Porsuk ve Ankara Çayları karışımı sonrasında organik madde, amonyum azotu, toplam fosforun yanı sıra iletkenlik ve Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğindeki (SKKY) fiziksel inorganik parametreler, bor ve bazı metaller açısından kirli ya da çok kirli özellik göstermektedir.

Tatlar Arıtma Tesisinde yapılmak istenen iyileştirme çalışmaları ile Sakarya Nehrinin kirlilik yükünün azaltılacağı ortada iken asli görevi halkın yararına kararlar almak olan belediye meclis üyelerinin çoğunluğunun bu durumu da göz ardı etmiş olması son derece üzücüdür. Halkın yararına çalışmadığı aşikâr olan belediye meclis üyelerinin çoğunluğunun acaba kimlerin yararına çalışıyor.

Ankara halkı yıllardır aksatılmış altyapı yatırımlarının bedelini, yağan her yağmurda maruz kaldığı taşkınlarla, geciktirilen içme suyu yatırımları nedeniyle mahkûm bırakıldığı Kızılırmak suyuyla yıllarca ödemiştir. Önümüzdeki süreçte artık geciktirilmemesi gereken yatırımlar arasında yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının tamamen ayrık sistem ile planlandığı BAKAY projesindeki eksikliklerin tamamlanması, arıtma tesislerindeki kapasite artırımlarının planlama çalışmalarında öngörüldüğü şekilde hayata geçirilmesi, Mamak- Altındağ-Çankaya-Gölbaşı su iletim hatlarının yapılması gibi çok önemli projeler bulunmaktadır. Çalışmalarına yeni başlanan Ankara ili İçme Suyu, Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Master Planı ile diğer tüm hususlar da dikkate alınarak ilgili yatırımların artık geciktirilmeden hayata geçirilmesi gerekmektedir. Sorumlu tüm kişi, kurum ve kuruluşların bu sorumluluk bilinciyle görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz ve bu sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

İMO Ankara Şubesi

Yönetim Kurulu

 



TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası