17 AĞUSTOS 1999 GÖLCÜK DEPREMİNİN YIL DÖNÜMÜNDE: YENİ BİR TRAJEDİDEN NE KADAR UZAĞIZ?

Yaşanan can ve mal kayıpları, ülkemizde ve halkımızda geri döndürülemez çok ciddi maddi ve manevi hasar bırakmış olup ülke tarihinin en büyük trajedilerinden biri olarak tarihe geçmiştir

Eklenme Tarihi: 17/08/2020

 

İMO Ankara Şubesi Bolu Temsilciliği tarafından 17 Ağustos Depremi`nin 21. yılında bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, "Ülkemiz yapı stokunun güvenilirliği, dün olduğu gibi bugün de tartışmalıdır. Bu durum kontrolsüz şehirleşmeyle de birleştirince olası depremler açısından maddi ve manevi hasara davetiye çıkarır vaziyettedir," denildi.

Açıklamanın tamamı:

Bundan tam 21 yıl önce, 17 Ağustos 1999 tarihinde Gölcük`te meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem sonucu 19 bine yakın insanımız hayatını kaybetmiş, daha fazlası yaralanmış, 300 binden fazla ev ve iş yeri yıkılmış veyahut hasar görmüştür. Resmi rakamlara göre Bolu`ya bağlı yerleşim yerlerinde de 270 kişi hayatını kaybetmiştir. Deprem, halen faal olan Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde gerçekleşmiş ve Marmara Bölgesi başta olmak üzere ülkenin neredeyse tamamını etkilemiştir. Yaşanan can ve mal kayıpları, ülkemizde ve halkımızda geri döndürülemez çok ciddi maddi ve manevi hasar bırakmış olup ülke tarihinin en büyük trajedilerinden biri olarak tarihe geçmiştir.

Ülkemiz yapı stokunun güvenilirliği, dün olduğu gibi bugün de tartışmalıdır. Bu durum kontrolsüz şehirleşmeyle de birleştirince olası depremler açısından maddi ve manevi hasara davetiye çıkarır vaziyettedir. İmar Affı gibi açılımlar yapı stokumuzu güvensiz hale getirilmiştir. Toplanan deprem vergilerinin ise nereye gittiği halen meçhul! Bugün ülkemiz, tarihinin en acı olaylarından birini yaşadıktan 21 yıl sonra hiçbir ders çıkarmamış gözüküyor. Şehirlerin kurucu unsurlarından biri olarak deprem konusunda da en önemli rollerden biri inşaat mühendislerine düşerken, maalesef yapı üretim sürecinde inşaat mühendisleri karar verici konumda değiller. Ülkemizin şu anda en büyük ihtiyaçlarından biri, tekrar böyle bir trajedinin yaşanmaması için yapı üretim süreci öznesinin inşaat mühendisi olması ve gerekli bütün kontrol ve denetim mekanizmalarının çalıştırılmasıdır. Aksi takdirde, ülkemizin fay hatları içerisindeki konumunu düşündüğümüzde benzer acıların yaşanması işten değil. Tüm bu önlemlerin alınması, şiddeti ne olursa olsun benzer bir depremde, 1999`daki kadar ağır bir yıkımın yaşanmasını önleyecektir. Aksi takdirde çok daha ağır bir yıkım bizleri bekliyor.

İnşaat Mühendisliği Odası Ankara Şubesi Bolu Temsilciliği olarak, depremlerle sarsılan ülkemizde, benzer acıların yaşanmaması için gereken önlemlerin alınmasını hayati buluyoruz. 21 yıl önce bugün yaşanan Gölcük depreminde kaybettiğimiz vatandaşlarımızın yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.  

İnşaat Mühendisliği Odası

Ankara Şubesi Bolu Temsilciliği

 



TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası