Ankara İçmesuyu Durumu Raporu

(08 Haziran 2015 Salı)

Eklenme Tarihi: 22/04/2016

ÖZET

Yılbaşından buyana geçen 152 gün içerisinde 85 gün Kesikköprü Barajından Kızılırmak hamsuyu Ankara`ya pompalanmıştır. Söz konusu 85 günde bu miktar toplam (brüt olarak) 21 035 000 (yazı ile yirmibirmilyonotuzbeşbin) metreküp  olmuştur.

 

Müjdeler olsun ki 02 Nisan Perşembe gününden buyana yaklaşık iki aydır (tamı tamına son 68 gündür İvedik Arıtma Tesisine Kızılırmak`tan su iletilmemiştir.

 

İvedik Arıtma Tesisi ile eviniz arasındaki ana besleme hatlarında, ara depolarda, pompa istasyonlarında, ev bağlantınızda, konutunuz/apartmanınız içerisindeki su tesisatında ve deponuzda herhangi bir kayıp/kaçak vb kirlenme riski taşıyan dış unsurlar bulunmuyorsa, musluklarınızdan akan Ankara şebeke suyunu dilediğiniz biçimde tüketebilirsiniz.

 

 BARAJ DOLULUK ORANLARI

2015 yılı içinde içmesuyu barajları toplamı ortalama doluluk oranının en düşük düzeyi 01 Ocak`ta %19,93, geçtiğimiz ayda ise en yüksek düzeyi 05 Mayıs günü %37,27 olarak gerçekleşmiştir. 05 Mayıs`tan Haziran ayı başına kadar Ankara`ya içmesuyu sağlayan barajların toplam doluluk oranlarında ?istikrarlı` düşüş başlamıştır. Bu oran 20 Mayıs günü %36,72`ye kadar inmiştir.  Ancak son bir hafta içerisinde, özellikle baraj havzalarına düşen ve akışa geçen yağışlarla bugün itibariyle (08 Haziran Saat:10:00) barajlarımızdaki toplam ortalama doluluk oranı %38,51`e ulaşmış bulunmaktadır.

 

08 Haziran 2015 saat: 10:00 itibariyle adı geçen barajlardaki doluluk oranları (% olarak):

Kurtboğazı Barajında         85,61

Çamlıdere Barajında          25,06

Eğrekkaya Barajında          97,07

Akyar Barajında                   92,43 ve

Kavşakkaya Barajında ise56,91 olarak gerçekleşmiştir.

Toplamda doluluk oranı yüzde 38,51`dir.

 

ASKİ Güncel Doluluk Oranları:

(01 Haziran 2015 günü ASKİ ?web sitesi`nden)

Kurtboğazı`nda yüzde 87,

Çamlıdere`de    yüzde 34,

Eğrekkaya`da    yüzde 99,

Kavşakkaya`da  yüzde 59 ve

Akyar Barajında yüzde 94.

Toplamda doluluk oranı yüzde 46,30 olarak verilmektedir.

 

Görülebileceği gibi, 08 Haziran 2015 günü itibariyle tüm barajlardaki doluluk oranları ortalaması bizce %38,51 iken, ASKİ`nin web sitesinde yer alan oran ise %46,30`dur.

 

Bu farkın ana nedeni, Çamlıdere Barajı doluluk oranındaki hesaplamadan kaynaklanmaktadır. Şöyle ki, anılan barajın ölü hacmi, dolayısıyla aktif, kullanılabilir hacmi ASKİ tarafından farklı olarak değerlendirilmektedir. Oysa, gerek ?Ankara İçmesuyu Master Planı`nda, gerekse Çamlıdere Barajı planlaması ve projesinde gerçek değerler yer almaktadır. Anılan İdarenin minimum su alma kotunun altında kabul ettiği ve baraj ölü hacminden pompaj ile çektiği bir seviyeyi dikkate alarak buna göre hesaplamalar yaptığı tahmin edilmektedir.

 

2014 Yılının bütününde (Kesikköprü barajı dışında) söz konusu barajlardaki toplam ortalama doluluk oranının en düşük düzeyi %18,05 olarak 28 Aralık Pazar günü hesaplanmıştır. 28 Aralık 2015 gününden buyana Ankara İçmesuyu Barajlarındaki doluluk oranları 05 Mayıs tarihine kadar artmasını sürdürmüş, Mayıs ayının ikinci yarısında bir miktar düşüş yaşamış olmasına karşın özellikle Haziran`ın ilk günlerinde sağanak yağışların etkili olması nedeniyle bugün itibariyle %38`lerin üzerine çıkmış bulunmaktadır.

 

 

ANKARA İÇMESUYU BARAJLARINDAN ÇEKİLEN SULAR

 

İki buçuk ay öncesine kadar Ankara içmesuyu şebekesine günde bir milyon metreküp`ün altında arıtılmış içmesuyu sağlanırken, şimdilerde 1 milyon hatta 1 milyon 200 bin metreküp`ün üzerinde verilmeye başlanmıştır. Son birkaç ay içinde Ankara nüfusunun bu yükselişle orantılı artmadığı ancak gerek kişi başına tüketilen su miktarındaki artış, gerekse çim ekili alanların sulanmaya başlaması bu farkı oluşturacağı üzerinde durulmuştur.

13 ile 25 Nisan 2015 tarihleri arasında Akyar Barajı`ndan 5 milyon 500 bin metreküp su baraj dolusavağından tahliye edilmiştir. Yani Ankara içmesuyu sistemi dışına bırakılmıştır?

 

11 Mayıs gününden itibaren günümüze kadar Eğrekkaya Barajından günde 432 metreküp su sulamaya verilmiştir. Aynı şekilde sulama için 17 Mayıs gününden başlayarak Çamlıdere Barajından günde 8 bin 640 metreküp, Akyar Barajından 19 Mayıs`tan buyana günde 432 ve 28 Mayıs`tan başlayarak Kavşakkaya Barajından ise günde 8 bin 640 metreküp sulama suyu alınmaya başlanmıştır.

 

07 Haziran günü de dâhil söz konusu barajlardan sulama amaçlı günde toplam 26 352 metreküp suyun çekilmesine devam edilmektedir. Sulama sezonu boyunca bu miktarın artarak süreceği tahmin edilmektedir.

 

Ayrıca, söz konusu baraj göllerinden buharlaşma Mayıs ayından itibaren başlamış olup, 02 Haziran`a kadar her gün toplamda yaklaşık 172 000 metreküp su baraj göl yüzeylerinden buharlaşmıştır. Son beş gündür baraj göllerinden buharlaşma kayıt altına alınmamıştır.

 

 

UYARI

 

Haziran Ayı`nın ikinci yarısından itibaren Ankara`ya içmesuyu sağlayan barajlardan gerek sulama suyu çekimlerinin artacağı, gerekse buharlaşmanın ciddi miktarlara ulaşacağı göz önünde bulundurularak sonbahar sonlarında bir su sıkıntısının yaşanmaması ve yeniden Kızılırmak suyuna ihtiyaç duyulmaması için suyumuzu dikkatli kullanmamızı bir kez daha anımsatmak isteriz. Park ve bahçelerin, özellikle bulvar kenarlarında ve refüjlerdeki çimlerin sulanmasında şehir içmesuyu şebekesi suyunun gelişigüzel tüketilmemesi alınabilecek en basit önlem ve en akıllı yöntem olacaktır. Ne yazık ki, özellikle Mayıs Ayı`nın ikinci yarısında bazı kavşaklar ve refüjlerdeki çim serili alanlar arıtılmış şehir içmesuyu şebekesinden çekilen sularla sulanmış olup, yağışların kesilmesiyle birlikte önümüzdeki günlerden başlayarak bu uygulamaya devam edileceği endişesi taşınmaktadır.   

 

 

 

 

 

 

 

 

MERAKLISI İÇİN ELALTI BİLGİLERİ:

 

 

A)ANKARA`YA NE KADAR ARITILMIŞ İÇME ve KULLANMA SUYU VERİLİYOR

 

Ankara İli`nin -çevre ilçeleri dışında-, kent merkezine ("Ankara Çanağı" olarak adlandırdığımız bölgeye) esas itibariyle iki arıtma tesisinden içme ve kullanma suyu verilmektedir. Bunlar; İvedik ve Pursaklar İçmesuyu Arıtma Tesisleridir.

 

Son bir aydır Pursaklar`dan günde brüt 30 ? 95, İvedik`ten de 945 ? 1160 bin metreküp arıtılmış içmesuyu kentiçi şebekesine verilmektedir. Bu miktarlar, söz konusu arıtma tesislerinden günlük ?üretilen` içmesuyu değerleri olup, son tüketiciye ulaşan toplam net miktarlar değildir. Şehiriçi şebeke kayıp ve kaçakları, sayaçlardan geçmeyen su tüketimleri, kaçak kullanımlar, ölçülmeyen ve karşılığı tahsil edilmeyen çekimleri de (park, bahçe, refüj sulamaları, cami, ibadethane vb.nin su tüketimleri) kapsamaktadır.

 

 

 

B)ANKARA`NIN MEVCUT İÇMESUYU SİSTEMİ BİLEŞENLERİ

 

Ankara`nın mevcut içmesuyu sisteminde;

Akyar Barajı suları Eğrekkaya Barajına Eğrekkaya Barajı suları da Kurtboğazı Barajına, Kavşakkaya Barajı suları Kurtboğazı Barajına aktarılmakta; Kurtboğazı Barajı ve Çamlıdere Barajı suları da İvedik Arıtma Tesisine cazibeyle (pompajsız) iletilmektedir.

 

Bu nedenle, İvedik Arıtma Tesisine doğrudan iletilen sular sadece Kurtboğazı, Çamlıdere ve Kesikköprü baraj göllerinden çekilen hamsulardır. Bilindiği gibi, ?Ankara İçmesuyu Master Planı`nda Kızılırmak Ankara`nın içmesuyu kaynağı olarak göz önüne alınmamış ve değerlendirilmemiş bulunmaktadır.

 

Çubuk-II Barajından Pursaklar Arıtma Tesisine oradan da Pursaklar ve yöresinin içmesuyu şebekesine verilen içmesuyu miktarları yukarıda aktarılan değerlere dahil edilmemiştir. Kızılırmak hariç iletilen suların tümü, Ankara çanağının dışından, Kuzey`deki kaynaklardan sağlanmıştır.

 

Adı geçen Ankara İçmesuyu Barajlarının maksimum ve normal su kotlarındaki göl hacimleri ile ölü hacimleri hm3 (milyon metreküp) olarak sırasıyla aşağıda verilmektedir:

 

 

Baraj Adı      Maksimum   Normal          Ölü Hacim

Akyar                  56,0              56,0    9,0

Eğrekkaya        112,3              112,3             27,5

Kavşakkaya       89,8                80,8               4,7

Kurtboğazı         97,9               92,1               5,9

Çamlıdere     1 376,8          1 220,4          150,1

 

 

Doluluk oranları hesaplanırken söz konusu barajların aktif depolama hacimleri (ölü hacimleri katılmadan) dikkate alınmaktadır.

 

C) KISACA KIZILIRMAK PROJESİ

 

Kesikköprü Barajı ? İvedik Arıtma Tesisi arasındaki Kızılırmak hamsu ana iletim hattı yaklaşık 130 kilometre olup barajdan pompalanan suyun Ankara`ya ulaşması birkaç gün almaktadır. Hat üzerinde toplam hacimleri 202 500 metreküp olan 10 adet büyük depo ile 5 ayrı noktada pompa istasyonları yer almaktadır. Dolayısı ile, Kesikköprü Barajından pompalanmaya başlanan hamsuyun İvedik Artıma Tesisine ulaşması, hat üzerindeki ara depoların doluluk durumları, hattaki arızalar, kayıplar, ara çekimler vb. koşullara bağlı olarak yaklaşık 3-4 günü bulmaktadır.

 

 

İMO Ankara Şubesi, Ankara Su Çalışma Grubu adına

Hasan Akyar

08 Haziran 2015

 

**--**--**--**

 

 

 

 

EK-1: ASKİ`nin Usulsüz ve Kamu Yararına Aykırı İhalesine Dava Açıldı

         TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü`ne (ASKİ), "Kesikköprü barajı ivedik içmesuyu arıtma tesisi arası 4 ana isale iletim hattı; (d1-d2)/(d6-d7) arası mevcut 67 kilometrelik ctp boruların df boru olarak yenilenmesi ve Çamlıdere 3 isale hattı yapım işleri" ihalesinin, ihale usulü yönünden uygun olmaması ve yapım işlerinin bütünüyle ?Kamu Yararı`na aykırı olması sebebiyle 16 Nisan 2015 tarihinde dava açtı. Açılan dava ile ilgili 17 Nisan 2015 Cuma günü İMO Lokali`nde basın toplantısı düzenlenerek aşağıda aktarılan "Basın Açıklaması" yapıldı:

"ASKİ Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu bir ihalenin ve ihale sonucunda bağıtlanan sözleşmelerin yürütmelerinin durdurulması ve takiben iptaline ilişkin 16.04.2015 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi olarak 9. İdare Mahkemesinde 2015/858 esas sayılı bir dava açmış bulunmaktayız. Bu dava, kamu ihale mevzuatı çerçevesinde hukukun nasıl iğdiş edildiğinin, plansızlığın planıyla da kamu yetkisi kullanılarak kamu kaynaklarının nasıl çarçur edildiğinin bir kere daha ortaya döküleceği bir davadır.

Dava konusu ihale (Kesikköprü Barajı ? İvedik İçmesuyu Arıtma tesisi arası 4`ncü ana isale iletim hattı; (D1-D2)/(D6-D7) arası mevcut 67 kilometrelik CTP boruların Df boru olarak yenilenmesi? işi; Kısaca Kızılırmak`tan Ankara`ya Su Getirme Projesi), yapımının üzerinden henüz 8 yıl bile geçmeden bir isale hattındaki boruların değiştirilmesini ve gerekliliğine ilişkin hiçbir bilimsel veri bulunmayan yeni bir isale hattının yapılmasını içeren bir ihaledir ve yapılış usulü ile de yangından mal kaçırma niteliği göstermektedir.

 

Ülkemizde bu tür ihaleler istisnai değildir. Birçok örneğini bulmak mümkündür. Bununla birlikte, Ankaralı`lara ölümü gösterip onları sıtmaya razı eden bir yönetim anlayışıyla hayata geçirilen bir proje ile bağlantılı olması ve konusu itibarı ile yine aynı anlayışın ürünü olan bir ihaleyi dava etmemizin temel amacı bu ihalenin, kendi uzmanlık alanımız içerisinde bu anlayışın deşifre edilmesinde taşıdığı örnek olma ve bu anlayışın ülkemiz ve halkımız açısından yarattığı tahribatı görünür kılma niteliğidir.

 Dava sürecinde ve devamında mevcut tüm bilgi, birikim ve belgelerimizi, bilim ve tekniği ülkemizin ve halkımızın yararı doğrultusunda kullanma kararlılığı içerisinde kamuoyu ile paylaşacağımızı sizlerin de aracılığınızla kamuoyunun dikkatine sunarız."                              

İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu adına

Selim TULUMTAŞ

Şube Başkanı

 

 

EK-2: ASKİ`nin Usulsüz ve Kamu Yararına Aykırı İhalesine ilişkin Açılan Dava ile ilgili Gelişmeler:

 

T.C. ANKARA 9. İdare Mahkemesi, 2015/858 esas sayılı dava başvurusunu iki hafta önce şekil yönünden uygun görmüş ve işleme koymuş bulunmaktadır.

Adı geçen İdare Mahkemesi; "Dava konusu uyuşmazlığa dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgeleri içeren işlem dosyasının onaylı-okunaklı bir örneğinin istenmesine, Olayın niteliğine ve davanın savunması alındıktan ve ara kararı gereği yerine getirildikten sonra incelenmesine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu`nun 27. Maddesinin 5. Fıkrası gereğince savunma ve ara kararı süresinin (15) gün olarak belirlenmesine," 30/04/2015 tarihinde oybirliğiyle karar vermiştir.

Dava Süreci devam etmektedir?



TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası